הפיל הדיגיטלי

איקומרס

כיצד טכנולוגיית הבלוקצ'יין תשפיע על עולם המסחר הדיגיטלי?

1 דקות קריאה מינימום

אין זה סוד שאמזון, עליבאבא, ואי-ביי שולטות בתעשיית המסחר הדיגיטלי. האם טכנולוגיית הבלוקצ'יין, המאפשרת לצדדים שונים לתקשר באופן ישיר ומאובטח, מאיימת על נתחי השוק שלהן? אם כן, כיצד?

בדיוק עשור עבר מאז שהוצג המטבע הדיגיטלי הראשון שאיננו בשליטה של ממשלה, בנק או גוף ריכוזי כזה או אחר – הביטקוין. ביטקוין מאפשר לשני צדדים להעביר כספים ביניהם באופן מהיר וזול יותר מהעברה בנקאית, ומעניק למשתמשים בו שליטה מוחלטת על הכסף שלהם. הוא עושה זאת באמצעות ההמצאה הגדולה שיושבת בבסיסו ומהווה תוצר לוואי של יצירתו, והיא טכנולוגיית הבלוקצ'יין (בעברית: שרשרת בלוקים).

 

מהי טכנולוגיית הבלוקצ'יין?

טכנולוגיית הבלוקצ'יין היא למעשה מחברת, כאשר כל דף במחברת הוא בלוק בשרשרת הבלוקים. המחברת הזו נמצאת על גבי המחשבים של המשתתפים ברשת (למשל, אנשים שמחזיקים ו/או מעבירים ביטקוין), ומתעדכנת בזמן אמת אצל כולם. עד כאן, תיאור המחברת איננו שונה כלל מכל מאגר נתונים בענן שאנחנו מכירים כיום, כגון גוגל דרייב או דרופבוקס.

אך המאפיין שמייחד אותה הוא מאפיין הנצחיות: מהרגע שהזנו מידע לבלוקצ'יין, לא ניתן לשנותו או לזייפו. הסיבה לכך טמונה בקריפטוגרפיה (ענף במתמטיקה שעוסק בהצפנה) שבבסיס הטכנולוגיה. כל דף במחברת קשור מתמטית לדף שלפניו, באופן כזה שאם גורם זדוני ינסה לשנות את המידע במחברת, הוא יתריע בזמן אמת לכל הרשת על ניסיון התקיפה של עצמו (ע"י שינוי הקשר המתמטי).

במחברת של ביטקוין, אנו רושמים העברות כספים. למשל, בן העביר לאפיק 10 ביטקוין. במובן מסוים, זוהי בדיוק עבודתם של הבנקים: כל בנק מנהל מחברת משלו, ואם ברצוני להעביר לאפיק 10 ₪, הבנקים מנהלים תקשורת ביניהם ומעדכנים את המחברת ברמתם. כך מבטל הביטקוין את הצורך בבנקים להעברות כספים – אם כולנו מחזיקים באותו עותק של המחברת, שלא ניתנת לזיוף, מדוע שנצטרך את הבנק להעברות הללו?

באותו אופן, ניתן יהיה לבטל מתווכים נוספים כמעט בכל תעשייה שעולה לראשכם. בשבדיה כבר החלו בפיילוט להעברת רישומי המקרקעין לבלוקצ'יין, בהודו בוחנים מערכת הצבעות מבוססת בלוקצ'יין – כזו שלא ניתן לזייף בה את התוצאות, וגם בעולם האיקומרס המהפכה כבר צוברת תאוצה עם סטארט-אפים חדשים שקמים ומאיימים על ענקיות המסחר.

 

עתיד האיקומרס נמצא בבלוקצ'יין?

בעולם האיקומרס יש לא מעט בעיות שכיום אנחנו נעזרים בגורמים מתווכים (אמזון, איביי וכו') שיגשרו עבורנו עליהן. הבעיה הראשונה היא האמון: כשאנחנו רוצים לרכוש מוצר אנחנו נסנן את המוכר לפני ביקורות ודירוגים, על מנת לגשר על כמה שיותר אמון ולהגיע למצב שאנחנו "סומכים" עליו שיעביר לנו את המוצר בתום הרכישה. אך מה אם הביקורות והדירוגים מזויפים?

בעיה נוספת לא מגיעה מהצד הצרכני, אלא משרשרת האספקה: כל תהליך הייצור, האריזה, השילוח למוכר ולאחר מכן השילוח ללקוח מערב צדדים רבים שמחויבים לתקשר אחד עם השני, ואף לסמוך אחד על השני. בין אם מדובר בעלויות המשלוח, מעקב אחריו או אישור שהגיע, בין כה וכה נוצרת בעיה של עיכובים בתשלומים,  (לספקים, שליחים וכדומה), איכות המוצרים ושל אמון בשרשרת האספקה.

מעבר לכך, בעולם האיקומרס, כמו בכל תעשייה אחרת, יש בעיה גדולה של זיופי מוצרים הנובעת מהקושי לפקח על כל המוכרים ובחירתם. ולבסוף, כמובן, עלויות ההעברות הכספיות והסליקה אשר מוסיפות לכל עסקה לפחות 2% נוספים.

תכירו את ויצ'יין

VeChain הוא סטארט-אפ בלוקצ'יין אשר קם במטרה להתמודד עם בעיית הזיופים ושרשראות האספקה. ע"י שילוב חיישנים חכמים ששולחים מידע בזמן אמת, ניתן יהיה לייעל הליכי ייצור, לפקח על התהליך בכללותו (מהייצור דרך האריזה ועד השילוח), ובעקבות זאת גם למנוע זיופים. בויצ'יין כבר חברו לתאגידי ענק בתעשיות הרכב, האופנה, היין ועוד, והפרויקט מהווה אחד ממובילי הדרך למהפכת שרשראות האספקה.

 

גם סיסקוין בתמונה

Syscoin החליטו להיאבק בחברות האיקומרס ישירות, ע"י השקת פלטפורמה למסחר במוצרים הנקראת BlockMarket, בה ניתן למכור ולקנות כמעט כל סוג מוצר ולשלם במטבעות דיגיטליים. כך "חתכו" בסיסקוין את עלויות תיווך האשראי, ביזרו את קבלת ההחלטות לקהילה, ואפשרו את אחד השווקים הראשונים בהם אין גורם מתווך שאחראי על הכול ויכול להטות דברים לטובתו.

מעבר לויצ'יין וסיסקוין, השימוש בחוזים חכמים צפוי לחולל מהפכה בביצוע תשלומים והתחשבנויות, בשמירה על זכויות קניין, וביצירת אפליקציות נוספות שייעלו תהליכים רבים בעולם האיקומרס.

אלו הן רק דוגמאות ספורות. כיום קיימים כבר מעל 2,000 סטארט-אפים בתעשיית הבלוקצ'יין שכל מטרתם היא לחולל שינוי. האם מהפכת הצרכנים הגדולה תצליח, ונוכל להחזיר קצת ערך לעצמנו? כנראה שרק הזמן יגיד.

השארת תגובה

אתה חייב להתחבר בכדי להגיב התחבר

השאר תגובה