הפיל הדיגיטלי

חדשות

לאן עכשיו? סקנדל פייסבוק – פוסט שימוע צוקרברג

1 דקות קריאה מינימום

מייסד פייסבוק ענה לשאלות הפוליטיקאים המעונבים מהסנאט, אך המשתמשים והמפרסמים לא התרשמו יתר על המידה. על העלייה בהיענות לעדכון ההגדרות הפרטיות והקריאות לחקיקה, ולאן ממשיכים מכאן. האם הסוף קרוב או שמדובר במכה קטנה בכנף?

פחות משבוע עבר מאז הופעתו הפומבית של מארק צוקרברג בפני הסנאט האמריקאי, והדעות לא יכולות להיות חלוקות יותר לגבי הפרשנות של האירוע. רבים צוחקים על צוקרברג, משווים אותו לחייזר וטוענים כי ההופעה פגעה בו ובפייסבוק, בעוד אחרים טוענים כי הוא עשה צחוק מכל אותם פוליטיקאים מעונבים ופשוט היה צריך ללמד אותם לגבי האינטרנט והמהות שלו, ובכך למעשה "התעלל" בהם בפומבי.

 

צפו במארק צוקרברג בסנאט

 

הדעות החלוקות הותירו אותנו בעיקר מבולבלים. מה קורה עכשיו עם פייסבוק? האם אותם 47 אלף ישראלים שפרטיהם דלפו לרשת יוכלו לקבל פיצוי? ומה פשר כל ההודעות המוזרות הללו שפייסבוק שולח לנו? הגיע הזמן לעשות סדר בבלאגן ולראות כיצד הרשת החברתית הטובה בעולם תתמודד עם משבר האמון הגדול ביותר בתולדותיה.

בעייתי, אך לא כמו שחשבתם

אז קודם כל, אפשר להירגע. אנשים שפרטיהם דלפו או הועברו לאותה חברה שנקראת קיימברידג' אנלטיקה לא חשופים למתקפת טרור, ואף אחד לא מחפש אותם כשיחזרו הביתה מהעבודה. עם זאת, המידע המודלף עלול לשמש בעיקר כדי ללמוד על טרנדים והתנהגויות של אנשים, וכן על מצבם האישי, האקדמי והתעסוקתי על מנת שיהיה אפשר להשפיע על הדעה ועל הלך הרוח שלהם במידה מסוימת.

פייסבוק נמצאת כרגע בבקרת נזקים וכבר התנצלה על הדלפת המידע. מיליוני משתמשים ברחבי העולם קיבלו הודעה אם הם ו/או חבריהם נפגעו מההדלפה והתבקשו לקרוא ולעדכן את הגדרות הפרטיות שלהם. הדיווחים מספרים על היענות גדולה ועל הרבה אנשים שאכן מעדכנים את ההגדרות ודואגים לחשוף פחות מידע.

לחוקק ולהיזהר

בכל אופן, נראה שהמשתמשים והמפרסמים של פייסבוק פחות התערערו מה-"סקנדל" וממשיכים לעבוד כרגיל. למרבית האנשים חשיפות המידע הללו הן לא רלוונטיות וגם מחאות כאלו ואחרות של "מובילי דעת קהל" שסגרו את החשבון שלהם, לא באמת מפריעות למשתמש הממוצע או לדפים העסקיים להמשיך ולעשות עסקים כרגיל. לא נראה שההתרסקות של פייסבוק קרובה או אפילו נמצאת באופק.

לאור הרעש שהשערורייה ייצרה, השלטונות באמריקה מחפשים את הדרך לייצר חקיקה אפקטיבית שתמנע דליפת מידע או איסוף מוגזם של מידע על אנשים ללא ידיעתם. בפייסבוק נלחמים בשנים האחרונות בשמועות על איסוף מידע דרך המיקרופונים בטלפונים הסלולריים, אם כי צוקרברג אישר, פחות או יותר, כי המידע נאסף מהדפדפנים וה-"עוגיות" שאנשים משאירים ברשת. החקיקה, אם תקרה (לא כל כך מהר) תתמקד בהגדרה של המונח "Public" שתחתיו אנשים מפרסמים את המידע האישי שלהם בפייסבוק, ואשר הופך להיות "רכוש" של ענקית המדיה החברתית. עם זאת, נראה שהדרך עוד ארוכה.

הסוף עוד רחוק

אנשים רבים שואלים כיצד הם יכולים לדעת לגבי השימוש שנעשה במידע שלהם. צוקרברג צוטט בסנאט כאומר: "לא מכרנו מעולם מידע למפרסמים, אך אנחנו מאפשרים לעסקים לטרגט קהלי יעד על פי תחומי עניין ובכך להגיע לקהלי יעד ספציפיים". מכך יוצא, שהאמינות היא הנפגעת העיקרית מכל הסיפור למרות המילים היפות. פייסבוק כאמור, עושה בקרת נזקים והיא מאוד פתוחה כיום לשאלות הקהל ולעזרה בהגדרות הפרטיות. כל אחד יכול לבדוק אם הוא נפגע ואיזה סוג של מידע יצא החוצה.

הקריאות לחקיקה נוספת ימשיכו להיקרא ויכול להיות שהביקור של צוקרברג בסנאט ממש לא היה האחרון שלו, אך סביר להניח שבסופו של דבר, מדובר במכה קטנה בכנף של תאגיד ענק ששולט גם ברשתות כמו הווטסאפ והאינסטגרם, וצפוי להמשיך ולגדול בשנים הקרובות.

השארת תגובה

אתה חייב להתחבר בכדי להגיב התחבר

השאר תגובה