הפיל הדיגיטלי

חדשות

שדה קרב דיפלומטי בהודו? רפורמת האיקומרס של מודי מאיימת על וולמארט ואמזון

1 דקות קריאה מינימום

בהודו עובדים על רפורמת איקומרס שתקשה על חברות חיצוניות בכל הנושא של קנייה כמותית והשפעה על תמחור. בוולמארט ובאמזון, שכבר תיכננו להשקיע בשוק ההודי, מודאגים ומנסים להפעיל לחץ על דונלד טראמפ להתערב. גורם: "כאילו אומרים לנו לשתוק וללכת מפה"

שוק האיקומרס בהודו נמצא בטלטלה גדולה וצפוי להפוך לשדה קרב דיפלומטי שכולל את אמזון, וולמארט, והממשלות של הודו ושל ארה"ב כאחד. הודו היא כמובן שוק נחשק בעולם מבחינת חברות האיקומרס, אך היא נמצאת על סף של מדיניות איקומרס חדשה של הנשיא מודי, שאמורה להקשות מאוד על חברות בינלאומיות להתנהל בתוך הודו.

המהפכה שמתכננת הודו אמורה להיטיב עם עסקים מקומיים ועל הדרך, להזיק לעסקים בינלאומיים, כך שאפשר לתהות על העלות מול התועלת, אך אי אפשר להתעלם מממשלה שרוצה לעזור לתושבים ולעסקים שלה. הטיוטה של המהפכה כוללת, בין השאר, אפשרות לשווקים מקומיים לנהל מלאי גדול, אך לא לשווקים בינלאומיים, וכן סעיף שמדבר על חוסר היכולת של החברות הללו להשפיע ולסלף את מחירי השוק. כלומר, הטיוטה משאירה את וולמארט ואמזון ללא שיניים בכל הנוגע לניהול סחורה וקביעת מחירים בהודו.

אמזון תכננה להשקיע, וולמארט הסכימה לרכוש נתח משמעותי מפליפקארט

עוד לפני הרפורמה של מודי, תכננה אמזון להשקיע כ-5 מיליארד דולר בשוק ההודי, כולל קניית מפעלים ושדרוג יכולות המשלוחים. וולמארט מצידה, תכננה לקנות 77 אחוזים מחברת פליפקארט תמורת 16 מיליארד דולר. פליפקארט היא חברת איקומרס הודית מקומית, אשר מהווה את המתחרה הגדולה של אמזון בהודו.

וולמארט ואמזון מודאגות מאוד מהרפורמה גם מהפן של קבלת ההחלטות והפיתוח המקומי. הצפי הוא האטת המכירות וההשקעות בגלל אי הוודאות, וכן איבוד מומנטום ודומיננטיות בשוק שהוא מאוד חזק. אי הוודאות מגיעה גם מהעובדה שהרפורמה ממשיכה להשתנות כל הזמן, יש סעיפים חדשים ומחיקות שונות שמתרחשות על בסיס כמעט יומי, מה שמהווה מכה קשה עבור האנליסטים ומקבלי ההחלטות.

ההתערבות של טראמפ

בעקבות הקושי המדובר, עלו דיווחים שונים מתחת לפני השטח כי באמזון ובוולמארט כבר פנו לממשלת ארה"ב כדי שתתערב בנושא מול הממשלה הסינית, אם כי בשתי החברות סירבו להגיב לנושא. מתוך החברות יוצאים דיווחים כי יועציו של דונלד טראמפ כבר החלו בניסוח מכתבים ובקשות למקביליהם ההודים, במטרה להבהיר את דרכי הפעולה העתידיות ובניסיון להקל על הגזרות הקשות.

בכיר באחת החברות אמר בציניות: "ברוכים הבאים לסין", בעקיצה לגבי המלחמה האמריקאית במיסוי הסיני. אותו בכיר הוסיף: "החברות מבצעות השקעות גדולות בידיעה של החוקים והתקנות במדינה בה הם משקיעים, אבל הרפורמה הזו משתנה כל הזמן. צריך לייצר שדה משחק שווה לכולם, וזה לא מה שקורה כרגע".

"לשתוק וללכת מפה"

אם הטיוטה תעבור כפי שהיא, תהיה לכך השפעה גדולה על העסקה של וולמארט עם פליפקארט וכן על השקעות עתידיות נוספות שתכננה אמזון, וזה רק השלב הראשון. חוסר היכולת לקנות בכמויות ולנהל מלאי ישפיע לוודאי על קבלת ההחלטות ובסופו של דבר, יגרום לאותן ענקיות להשקיע את כספן במקום אחר, כך שגם מבחינת הודו, קשה לדעת איך כל הסיפור ייגמר.

גורם המעורה בעניין אמר: "זה כאילו הם אומרים לנו לשתוק וללכת מפה. הבעיה הכי גדולה עם הרפורמה שאין לה בסיס סיפורי ומחקרי, הכל אנקדוטי ונראה די מקרי". מנגד, גורם הודי מקומי אמר: "אינני רואה בעיה עם הרצון של הממשלה לקדם עסקים מקומיים על פני עסקים מבחוץ, אני לא חושב שאף ממשלה אחרת הייתה פועלת הפוך".

בממשלת הודו אמרו כי הנושאים החמים של המדיניות יהיו פתוחים לדיון עם גורמים ציבוריים ותעשייתיים. במקביל, בממשלה לא הגדירו פרק זמן להתחלת האכיפה של המדיניות, אך נראה שעצם הדיונים מלחיצים מאוד גורמים באמריקה. הסיפור הזה רחוק מאוד מסיום, ואנחנו עומדים לפני כמה דיונים סוערים בין גורמים אמריקאיים להודים. יש לשער שבסופו של דבר, טראמפ ומודי בעצמם יצטרכו להגיע להסכמות שיעזרו לכל הגורמים המעורבים להיות מרוצים במידה מספקת.

השארת תגובה

אתה חייב להתחבר בכדי להגיב התחבר

השאר תגובה