חדשות
פנינת האיקומרס החדשה: למה אמזון, וולמארט וגוגל לוטשות עיניים להודו?

הודו היא לא רק המקום לטיול אחרי צבא, אלא גם מדינה עם חמישית מאוכלוסיית העולם שמתפתחת במהרה והופכת לשדה קרב אמיתי על שליטה של חברות האיקומרס הגדולות בשוק. וולמארט כבר רכשה את פליפקארט, אמזון מתכננת השקעות ענק ומה יש לגוגל להציע? המספרים המדהימים, המהפכה של מודי ומה צופן העתיד. הכל בפנים
האסוציאציות הראשונות שעולות לאנשים בראש כשהם שומעים על הודו, הם בדרך כלל לכלוך, אוכל אותנטי, טרקים משוגעים, וגם קצת משהו לעשן. עם זאת, הודו היא שוק עצום בכל כך הרבה תחומים, בשל העובדה שסך תושביה עומד על 1.3 מיליארד אנשים, קצת פחות מחמישית מאוכלוסיית העולם. לכן, למרות שבהודו המון אזורים חשוכים ומיושנים, יש בה גם המון קידמה ורצון להתקדם, ואת זאת זיהו חברות האיקומרס הגדולות בעולם.
הודו היא שוק איקומרס גועש ורועש, כאשר כל הענקיות, כולל אמזון ו-וולמארט, מחפשות לפרוץ את הדרך ולתקוע יתד במעצמה הגדולה הזו, האחת לפני השנייה. הסיבה הראשונה לכך שהודו היא שוק מפתה, היא שעל פי נתונים, בהודו יש כ-500 מיליון אנשים המחוברים לאינטרנט, נכון ליוני 2018, וזוהי גדילה של כ-20 מיליון משתמשים ביחס לינואר השנה, כך שברור מאוד שיש חשיפה עצומה של אנשים, ויותר מכך, קונים פוטנציאליים און ליין. יותר מכך, רק כ-20 אחוז מהפריפריה ההודית מחוברת לאינטרנט, והצפי הוא שעד שנת 2026, מרבית ההודים יהיו מחוברים ויביאו את שוק האיקומרס המקומי למספרים מדהימים של 200 מיליארד דולר בשנה. על הסיבות הנוספות נסביר בהמשך.
מודי שם מקל בגלגלים
ניתן להבין את ההתלהבות של אמזון ו-וולמארט, אם כי נשיא הודו, מודי, לא חולק את אותה התלהבות. מודי מבין גם הוא את הפוטנציאל העצום של האיקומרס המקומי ואת פוטנציאל הרווח לכלכלה שלו. לכן, מודי מקדם לאחרונה רפורמה שאמורה לתת יתרון לחברות מקומיות על פני חברות בינלאומיות. הטיוטה האחרונה של המדיניות של מודי כוללת, בין השאר, אפשרות לשווקים מקומיים לנהל מלאי גדול, בניגוד לחברות בינלאומיות, וכן מניעה של אותן ענקיות להשפיע ולסלף מחירים.
הטיוטה למעשה מקשה מאוד על וולמארט ואמזון לנהל סחורה ולקבוע מחירים בשוק ההודי, אך לפני כשבועיים הוחלט לבדוק שוב את הטיוטה, ולא בפעם הראשונה, והפעם בגלל בעיות בנושא שמירת הדאטה של הצרכנים ההודים על ידי החברות המקומיות. הרפורמה בת ה-19 עמודים עומדת להשתנות שוב, ובחודשים הקרובים אמורה לצאת טיוטה חדשה, עליה יעברו שוב כל הגורמים הרלוונטיים עד לאישורה. עם זאת, עם הלחץ שמפעילות ענקיות האיקומרס, שאפילו מנסות לרתום את הנשיא דונלד טראמפ לנושא, אין לדעת איך תיראה הטיוטה הבאה.
ההשתלטות של אמזון, וולמארט ואפילו גוגל
עם או בלי קשר להשתלטות הדיגיטלית על הודו, חברות הענק כבר מבצעות מהלכים שמיועדים לבצע דריסת רגל בשוק. לאחר משא ומתן די ממושך, וולמארט השלימה לפני כשבועיים רכישה של 77 אחוזים מענקית האיקומרס ההודית פליפקארט תמורת כ-16 מיליארד דולר והקדימה את אמזון, שניסתה לבצע מחטף ולבצע את הרכישה בעצמה. פליפקארט תמשיך לפעול כגוף עצמאי, אך תקבל דחיפה משמעותית והיא אמורה להתחיל להיסחר בבורסה בקרוב. העסקה עוד לא הושלמה סופית ויש ענייני מיסוי שעלו בימים האחרונים, היא צפויה להפוך לרשמית מוקדם מאשר מאוחר יותר.
אמזון, מצידה, לא נחה על השמרים ולמרות שלא הצליחה בניסיון המחטף של פליפקארט, רכשה ממש לפני מספר ימים את אפליקציית TAPZO ההודית תמורת כ-40 מיליון דולר. TAPZO היא אפליקציה מסוג חדש, שכן היא מחברת בין מספר רב של שירותים – והכל תחת קורת גג אחת. בין החברות שעובדות עם TAPZO ניתן למצוא את אובר, אולה, סוויגי (שירות משלוחי אוכל) ושירותי תשלומים שונים. כך יכול המשתמש לנהל יותר בקלות את הצרכים השונים שלו ואף לשלב ביניהם.
הרכישה הגיעה מספר ימים לאחר ההכרזה הגדולה של גוגל, לפיה היא שינתה לגמרי את אפליקציית התשלומים שלה, מיתגה אותה מחדש כ-GOOGLE PAY (לאחר שנקראה גוגל טז) ולמעשה, מאפשרת לקחת סוג של "הלוואות" כדי לקנות ב-2,000 בתי עסק שונים. למרות שגוגל אינה נוגעת באופן מלא בשירותי איקומרס (עדיין), בהחלט נראה שהיא עושה רעשים כאלו, ובמיוחד רעשים שמגיעים עד לשוק ההודי. האפליקציה החדשה של גוגל מזכירה במעט את TAPZO, כשגם היא מאפשרת לשלב בין שירותים שונים ולשלם באמצעות הלוואות מיידיות, בתמורה להחזר בשלב מאוחר יותר. גוגל למעשה מנסה להתחיל לייצר טראפיק בהודו, בדרך, על פי שמועות, לדריסת רגל גדולה יותר בתחום האיקומרס.
תוכניות עתידיות
שתי חברות הענק לא מסתפקות רק בעסקאות האחרונות שלהם, ונודע כי אמזון מתכננת להשקיע בין 500 ל-700 מיליון דולר בעסקים שונים בהודו. השמות שעלו בהקשרה של אמזון הם העסק העתידי של איש העסקים קישורי ביאני, שמתכנן לפתוח חברת איקומרס משלו, וחברות המזון קומאר מנגלם בירלה ומורה. בנוסף, באמזון מנהלים מגעים לרכוש חלק מהמניות של חברת ספנסר'ס, שהיא ענקית קמעונאות בהודו. וולמארט, מצידה, מתכננת להעסיק 1,000 עובדים נוספים במטה בהודו והיא מתכננת לפתוח כ-20 חנויות קאש אנד קארי בהודו ב-3 השנים הקרובות, במקביל לבחינת רכישות נוספות בתחום האיקומרס.
מעבר לעלייה הדרסטית בחיבור לרשת בהודו, יש עוד לא מעט סיבות לכך שהשוק כל כך נחשק עבור חברות האיקומרס. מודי שידרג מאוד את הודו בשנים האחרונות וההודים צריכים להודות על כך שיש להם מנהיג מודרני וכריזמטי. התשתיות בהודו השתפרו מאוד וצפויות להשתדרג בצורה משמעותית יותר בשנים הקרובות, מה שירחיב מאוד את השימוש ברשת ויקל גם על שירותי המשלוחים. בהודו יש יותר שדות תעופה, נמלים, כבישים וגשרים, כך שהגישה ממקום למקום היא קלה יותר. בנוסף, מעמד הביניים בהודו הולך ומתחזק, מה שמאפשר לקהל שלא היה לו את היכולת לקנות בעבר, לעשות זאת כיום. סיבה נוספת לסיבות להשקיע – הודו הפכה למעצמת סטאפט אפים, בדומה לישראל, ובשלוש השנים האחרונות, נעשו בה אקזיטים של למעלה מ-20 מיליארד דולר, כך שיש יותר כסף שזורם בתוך ואל תוך הודו, כשכמובן למכירות און ליין חלק נרחב בכך.
מספרים משוגעים
חשוב להבין גם את המספרים שמרמזים על הגדילה. מכירות האון ליין בהודו צמחו פי עשר בין 2009 ל-2016 ומכירות האיקומרס הקמעונאיות המוערכות עד 2022 צפויות להגיע עד 52 מיליון דולר. בנוסף, אם ב-2014 רק כ-30 אחוזים ממשתמשי האינטרנט בהודו קנו און ליין, המספר הזה צפוי להגיע עד ל-70 אחוזים ב-2020. הקפיצות המטאוריות הללו לא חומקות מתחת לרדאר של ענקיות האיקומרס, וכולם רוצים נתח מהעוגה הגדולה הזו.
בסופו של דבר, יש להניח שהרפורמה של מודי תעבור רק בחלקה ותאפשר לענקיות האיקומרס מרחב פעולה מספק כדי להרוויח. הרי גם מודי יודע שכניסה של הענקיות למדינתו היא חיובית ותייצר עבודות ותשתיות נוספות. גם אמזון, גם וולמארט, ואפילו גוגל מחפשות את הדרך הטובה ביותר פנימה ויודעות ששוק בלתי מאויש של כחמישית מאוכלוסיית העולם זה משהו שהן פשוט לא יכולות להרשות לעצמן. הודו אמנם עדיין מפגרת אחרי העולם במגוון תחומים, אך עם מודי, הסטארט אפים, השדרוג התמידי בתשתיות והכניסה של ענקיות האיקומרס, היא צפויה להדביק את הפער בקרוב, ובסוף הדרך, גם להיות אחת המדינות המובילות בתחום.

אתה חייב להתחבר בכדי להגיב התחבר